Sałatka szpinakowa „Zielono mi”
Składniki
Sałatka szpinakowa
- 1 opakowanie świeżego szpinaku Fit&Easy
- 1 szt mała pierś z indyka lub kurczaka
- 1 szt pomidor malinowy
- 0.5 szt czerwonej cebuli
- 1 szt ogórek
- 1 szt awokado
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
Dressing
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
1. Szpinak układamy na talerzach, a na nim umytego i pokrojonego w plastry ogórka i pomidora, pokrojoną w cienkie krążki cebulę, obrane i pokrojone awokado.
Krok 2
2. Indyka lub kurczaka doprawiamy ulubionymi przyprawami i grillujemy na patelni grillowej. Po lekkim przestygnięciu, kroimy go na paski i układamy na sałatce.
Krok 3
3. Słonecznik prażymy na suchej patelni często mieszając, do zarumienienia i posypujemy nim sałatkę.
Krok 4
4. Ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i przeciśnięty prze praskę czosnek mieszamy, solimy i pieprzymy.
Krok 5
5. Sałatkę bezpośrednio przed podaniem polewamy dressingiem.
I gotowe. Smacznego!