Orkiszowa tarta ze świeżym łososiem
Składniki
Na spód:
- 250 mąka orkiszowa (mąka może by dowolna)
- 1 szt jajko
- 100 masła
- 100 ml mleka
- 1 opakowanie drożdży instant
- 0.5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczek tymianku
Na farsz:
- 250 łososia
- 6-10 szt suszonych pomidorów z oleju (w zależności jak bardzo je lubimy)
- 400 szpinaku
- 1 szt duża cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
- 1 łyżka oliwy
- 100 ml mleka
- 2 szt jajka
- 2-3 łyżek tartego parmezanu
- do smaku sól morska, świeżo zmielony pieprz, ostra papryczka
Przygotowanie:
Krok 1
Siekamy mąkę z masłem. Robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko i wlewamy drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Dodajemy sól. Wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy na chwilę przykryte ściereczką.
Krok 2
Na patelni rozpuszczamy oliwę. Podduszamy czosnek i cebulę, wrzucamy szpinak, doprawiamy i podduszamy na średnim ogniu około 3-5 minut.
Krok 3
Nagrzewamy piekarnik do 180°
Krok 4
Ciasto rozwałkowujemy do wielkości okrągłej formy o średnicy minimum 26 cm.
Na spód ciasta wykładamy szpinak, pokrojone suszone pomidory, łososia pokrojonego w kostkę
mleko roztrzepujemy z jajkami i wylewamy na wierzch tarty, posypujemy tartym parmezanem
Krok 5
Pieczemy około 30 minut lub do momentu kiedy wierzch się zetnie.