Sałatka z buraczków
Składniki
- 3 buraki ćwikłowe
- 0.5 filetu z indyka
- 0.5 szklanki orzechów włoskich
- pomarańcza
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Buraczki razem ze skórą piec w naczyniu żaroodpornym przez godzinę.
Krok 2
W tym czasie ugotować filet z indyka w posolonej wodzie. Z pomarańczy wykroić cząsteczki bez białych części. Orzechy drobno posiekać - można dodatkowo podprażyć na patelni.
Krok 3
Upieczone i ostudzone buraczki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Z paru plasterków wykroić gwiazdki. Ostudzony filet pokroić w kostkę i wyłożyć na buraczki. Następnie dodać pomarańczę i orzechy.
Krok 4
Z podanych składników zrobić dressing i polać po sałatce. Smacznego!