Razowe bajgle
Składniki
- 500 g mąki razowej
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 7.5 lub 15 g suchych drożdży/ świeżych drożdży
- 450 ml wody
- 1 żóltko
- ziarna do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Do dużego naczynia wsypać mąkę, 1 łyżkę cukru, sól, drożdże.
Wlać wodę i wyrobić ciasto przez około 5-10minut.
Krok 2
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Krok 3
Następnie wyjąć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię, podzielić na 12 kawałków.
Każdy kawałek uformować w bułeczkę, a palcem zrobić w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy - to dwoma palcami).
Krok 4
Bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 5
Następnie w dużym garnku zagotować wody, do której dodać pozostałą 1 łyżkę cukru. Doprowadzić do wrzenia.
Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 1-2 minuty z każdej strony.
Krok 6
Wyjąć z wody i położyć na talerz, aby obciekły, a następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem.
Posmarować rozklekotanym żółtkiem i posypać nasionami.
Krok 7
Piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut, aż będą lekko złote. Studzić na kratce.