Pasta z fasoli i pieczonej papryki
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej fasoli (ja użyłam pięknego Jasia karłowatego)
- pół czerwonej papryki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- parę liści rukoli (opcjonalnie)
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Paprykę oczyszczamy, lekko skrapiamy olejem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach - musi być lekko przypalona i miękka. Po upieczeniu, wkładamy ją na 15 minut do woreczka foliowego, to pozwoli nam łatwiej zdjąć z niej skórkę. Obraną paprykę, fasolę, czosnek, oliwę i przyprawy miksujemy. Pastę podałam z pełnoziarnistym pieczywem i rukolą.
Wyślij