Scotch Egg
Składniki
- 2 jajka (koniecznie bardzo świeże)
- 200 g mielonego mięsa, na wyspach używa się mięsa z kiełbasy
- tymianek, pietruszka, szałwia, słodka papryka itp
- 1 łyżka angielskiej musztardy
- 50 g mąki
- 100 g bułki tartej
- 1 jajko rozbełtane (sorry, nie wiem jak inaczej napisać:)
- 50 ml mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Włóż jajka do garnka, zalej zimną wodą, nakryj i doprowadzić do wrzenia. Gdy tylko woda się zagotuje, zdejmij garnek z ognia i poczekaj 3 minuty, następnie przełóż jajka do wody z lodem na 10-15min.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni
Krok 3
Mielone mięso dopraw do smaku, dodaj zioła, musztardę, odrobinę zimnej wody i zmiksuj. Podziel na 2 kulki. Rozwałkuj używając dwóch kawałków folii aluminiowej. Będziesz w to zawijać jajka...
Krok 4
Gdy jajka są chłodne bardzo ostrożnie obierz je ze skorupki, możesz użyć do tego łyżeczki
Krok 5
Obsyp jajko mąką, położ na rozwałkowanym mięsie i delikatnie ja zawiń, ja robię to w rękach. Włoż do lodówki.
Krok 6
Przygotuj 3 miski. W pierwszej mąka, w drugiej jajko z mlekiem, w trzeciej bułka tarta. Obtocz jajka po kolej w mące, jajku, bułce.
Krok 7
W głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzej olej (napełnij do 2/3 głębokości). Smaż jajka po 2 minuty aż będą złote z każdej strony. Potem włóż do rozgrzanego piekarnika na 10min. Podawaj gorące. Z piwem. Wcale nie jest to takie trudne!