Uszka z grzybami smażone
Składniki
- 100 g grzybów suszonych
- 2 cebule
- 400 g mąki pszennej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cukier do smaku
- 500 ml olej do głebokiego smażenia
- 140 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Odcedzić (wywaru nie wylewać, będzie potrzebny do barszczu) ostudzić, posiekać. Cebule pokroić w drobną kostkę i udusić na oleju dodając szczyptę soli i cukru. Połączyć grzyby z cebulą, chwilę poddusić, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Krok 2
Mąkę połączyć z ciepłą wodą, dodać sól i zagnieść ciasto jak na pierogi (na 200 gram mąki potrzeba około 70 ml ciepłej wody). Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.
Krok 3
Ciasto rozwałkować na stolnicy, pociąć na paski szerokości ok 3-4 cm. a następnie w romby. Na środek każdego rombu kłaść nadzienie, dokładnie sklejając składać ciasto w trójkąt a następnie dwa rogi u podstawy trójkąta zlepić. Smażyć w głębokim tłuszczu aż zrumienią się z obu stron. Podawać na zimno.