Ser kozi, grzyby, polenta czyli troche inny wegetariański burger

Dodany przez: Miki Yum (więcej moich przepisów)

Wyjatkowo u mnie przepis na wegetarian :) Zazwyczaj przepisy dla trawoszy sa nudne ale ten bardzo mi sie spodobal. Ser kozi, grzyby, polenta czyli troche inny wegetarianski burger - najlepszy przepis na WrzącaKuchnia.pl.
Obejrzane: 2281
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 6 kubków bulionu warzywnego
  • 50 g sera Parmezan
  • 1 kubek polenty ekspresowej
  • 4 łyżki masla
  • 0.75 kubka oliwy extra-virgin
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazyli
  • 4 kapelusze grzybow (w oryginalnym przepisie portobello ale moze byc boczniak albo duuuza pieczarka)
  • 2 papryki czerwone
  • 4 dojrzale sery kozie
  • 2 łyżki pesto albo tapenade (pasta z oliwek)

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wyjmij ser kozi z lodowki na godzine przed przygotowywaniem dania.

Krok 2

Przygotuj polente. Zagotuj bulion i dosc szybko, mieszajac wsyp polente. Mieszaj caly czas, bo bedzie szybko gestniec drewniana lyzka. Gdy bedzie gesta zdejmij garnek z ognia, dodaj starty parmezan i maslo oraz duzo soli i pieprzu. Wazne, zeby polenta nie byla mdla.

Krok 3

Natlusc forme forme do pieczenia (20cm x 30cm), przeloz do niej polente, wygladz wierzch lyzka. Odstaw na min 10min.

Krok 4

Przygotuj oliwe z ziolami. Rozgniec czosnek, posiekaj bazylie, wymieszaj z oliwa, dopraw sola i pieprzem.

Krok 5

Pokroj papryke na cwiartki (uprzednio pozbywajac sie nasion i tej bialej blony). Papryki i grzyby posmaruj oliwa.

Krok 6

Z polenty wytnij kolka (10cm srednicy, ja uzywam kubka i obcinam na okolo nozem).

Krok 7

Rozgrzej grill w piekarniku albo patelnie grillowa. Posmaruj krazki polenty oliwa i zgriluj na zloto. Odstaw. Zgriluj papryke i grzyby ok 5min z kazdej strony az zmiekna.

Krok 8

Ukladaj po kolei: krazki z polenty, na nia troche pesto albo tapenade, papryka, kapelusz grzyba, ser kozi, polej oliwa z bazylia i czosnkiem. Ja wkladam jeszcze na chwile pod grill, zeby ser sie troche rozpuscil. Ale nie trzeba. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×