Ser kozi, grzyby, polenta czyli troche inny wegetariański burger
Składniki
- 6 kubków bulionu warzywnego
- 50 g sera Parmezan
- 1 kubek polenty ekspresowej
- 4 łyżki masla
- 0.75 kubka oliwy extra-virgin
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek bazyli
- 4 kapelusze grzybow (w oryginalnym przepisie portobello ale moze byc boczniak albo duuuza pieczarka)
- 2 papryki czerwone
- 4 dojrzale sery kozie
- 2 łyżki pesto albo tapenade (pasta z oliwek)
Przygotowanie:
Krok 1
Wyjmij ser kozi z lodowki na godzine przed przygotowywaniem dania.
Krok 2
Przygotuj polente. Zagotuj bulion i dosc szybko, mieszajac wsyp polente. Mieszaj caly czas, bo bedzie szybko gestniec drewniana lyzka. Gdy bedzie gesta zdejmij garnek z ognia, dodaj starty parmezan i maslo oraz duzo soli i pieprzu. Wazne, zeby polenta nie byla mdla.
Krok 3
Natlusc forme forme do pieczenia (20cm x 30cm), przeloz do niej polente, wygladz wierzch lyzka. Odstaw na min 10min.
Krok 4
Przygotuj oliwe z ziolami. Rozgniec czosnek, posiekaj bazylie, wymieszaj z oliwa, dopraw sola i pieprzem.
Krok 5
Pokroj papryke na cwiartki (uprzednio pozbywajac sie nasion i tej bialej blony). Papryki i grzyby posmaruj oliwa.
Krok 6
Z polenty wytnij kolka (10cm srednicy, ja uzywam kubka i obcinam na okolo nozem).
Krok 7
Rozgrzej grill w piekarniku albo patelnie grillowa. Posmaruj krazki polenty oliwa i zgriluj na zloto. Odstaw. Zgriluj papryke i grzyby ok 5min z kazdej strony az zmiekna.
Krok 8
Ukladaj po kolei: krazki z polenty, na nia troche pesto albo tapenade, papryka, kapelusz grzyba, ser kozi, polej oliwa z bazylia i czosnkiem. Ja wkladam jeszcze na chwile pod grill, zeby ser sie troche rozpuscil. Ale nie trzeba. Smacznego!