Sałatka śledziowa z buraczkami
Składniki
- 6 szt filetów śledziowych
- 3 szt niedużych buraków
- 1 większe jabłko
- 1 cebula
- śmietana/jogurt (wedle uznania)
- przyprawy (pieprz ziołowy, czarny, czubrica, ewentualnie sól)
Przygotowanie:
Krok 1
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, minimum 4 godziny.
Krok 2
Odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w paski, rozmiar według własnych upodobań.
Krok 3
Buraki ugotować w skórce, następnie obrać i zimne zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w kostkę.
Krok 5
W misce wymieszać: jabłka, buraki i cebulę wraz z jogurtem/śmietaną i przyprawami.
Krok 6
W większej misce ułożyć na dnie warstwę śledzi, na to warstwę warzywno-jabłkową, ponownie śledzie i mieszankę.
Przykryć talerzem i schłodzić noc w lodówce, aby sałatka przeszła swoimi smakami.