Śledź po sułtańsku
Składniki
- 5 filetów śledziowych
- 6 cebul
- 0.5 papryki czerwonej
- 100 g rodzynek
- 15 ml wódki
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 0.5 łyżeczki cukru
- 1.5 szklanki wrzątku
- sól
- pieprz
- olej
- 1 L mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Śledzie (matiasy) przez godzinę moczymy w 1/2 litra mleka. Po godzinie zmieniamy mleko i moczymy przez kolejną godzinę. Po wymoczeniu, śledzie płuczemy i kroimy na kawałki. Rodzynki moczymy we wrzącej wodzie z dodatkiem wódki przez 30 minut.
Krok 2
Cebulę kroimy w talarki. Razem z papryką podsmażamy na sporej ilości oleju na rumiano. Gdy cebula się podsmaży dodajemy ketchup i ocet winny i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Wystudzoną cebulę dodajemy do śledzi. Wrzucamy odsączone rodzynki i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wstawiamy na noc do lodówki.