Ryba po grecku na wigilijny stół
Składniki
ryba
- 1 kg fileta z ryby -najlepiej dorsz lub mintaj
- 2 szklanki mąki
- 2 szt jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- 1 olej kujawski
- 2 soli
- 2 pieprzu
sos warzywny
- 8 marchewek
- 0.5 selera
- 3 pietruszki
- 4 cebule
- 2 łyżki octu
- 1 szklanka wody
- 1 koncentrat pomidorowy
- 5 łyżek ketchupu
- 3 łyżki oleju
- 0.5 sok z cytryny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 4 liście laurowe
- 8 ziele angielskie
Przygotowanie:
Krok 1
Ryby pokroić na mniejsze kawałki (około 6 cm długości) ,posypać solą, pieprzem. Następnie obtoczyć w mące,zamoczyć w jajku a następnie bułce tartej.
Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z obydwu stron, na złoty kolor. W celu odsączenia nadmiaru tłuszczu wyścielić talerz ręcznikiem papierowy. Następnie usmażoną rybę odstawić.
Krok 2
Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać i pokroić w piórka.
W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę na złoty kolor. Następne do garnka wrzucić pozostałe warzywa.Smażyć 3 minuty, podlać szklanka wody i dusić do miękkości-około 30 minut.W razie potrzeby można dodać więcej wody. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i doprawić solą,pieprzem,cukrem.Dodać liść laurowy-około 4 oraz ziele angielskie -około 8. Dajemy też 4-5 łyżek ketchupu i sok z 1/2 cytryny. Dusić jeszcze kilka minut.Masa nie może być zbyt sucha,bo część płynu wsiąka do ryby.
Krok 3
Rybę układać na półmisku lub w naczyniu żaroodpornym warstwami warzywa-ryba-warzywa-ryba-warzywa.
Rybę po grecku możemy podawać na ciepło lub na zimno. Gotowe danie można przybrać listkami zielonej pietruszki lub cytryną. Najlepsza do spożycia po 1-2 dniach
Ryba po grecku gotowa.Nie tylko na wigilię-taka ryba będzie wszystkim smakowała
Smacznego