Ryba po grecku na wigilijny stół

Dodany przez: Agnieszka Polna (więcej moich przepisów)

Ryba po grecku na wigilijny stół , czyli moje ulubione świąteczne danie, bardzo proste wykonanie.
Obejrzane: 1632
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

ryba

  • 1 kg fileta z ryby -najlepiej dorsz lub mintaj
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szt jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1 olej kujawski
  • 2 soli
  • 2 pieprzu

sos warzywny

  • 8 marchewek
  • 0.5 selera
  • 3 pietruszki
  • 4 cebule
  • 2 łyżki octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 5 łyżek ketchupu
  • 3 łyżki oleju
  • 0.5 sok z cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziele angielskie
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ryby pokroić na mniejsze kawałki (około 6 cm długości) ,posypać solą, pieprzem. Następnie obtoczyć w mące,zamoczyć w jajku a następnie bułce tartej.

Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z obydwu stron, na złoty kolor. W celu odsączenia nadmiaru tłuszczu wyścielić talerz ręcznikiem papierowy. Następnie usmażoną rybę odstawić.

Krok 2

Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać i pokroić w piórka.

W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę na złoty kolor. Następne do garnka wrzucić pozostałe warzywa.Smażyć 3 minuty, podlać szklanka wody i dusić do miękkości-około 30 minut.W razie potrzeby można dodać więcej wody. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i doprawić solą,pieprzem,cukrem.Dodać liść laurowy-około 4 oraz ziele angielskie -około 8. Dajemy też 4-5 łyżek ketchupu i sok z 1/2 cytryny. Dusić jeszcze kilka minut.Masa nie może być zbyt sucha,bo część płynu wsiąka do ryby.

Krok 3

Rybę układać na półmisku lub w naczyniu żaroodpornym warstwami warzywa-ryba-warzywa-ryba-warzywa.

Rybę po grecku możemy podawać na ciepło lub na zimno. Gotowe danie można przybrać listkami zielonej pietruszki lub cytryną. Najlepsza do spożycia po 1-2 dniach

Ryba po grecku gotowa.Nie tylko na wigilię-taka ryba będzie wszystkim smakowała

Smacznego

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×