Śledzie po sułtańsku
Składniki
- 500 g filetów śledziowych
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 100 ml oleju
- 150 g rodzynek
- 3 średnie cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu tabasco*
- ½ cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez dwie godziny. Następnie odcedzamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy około 15 minut, następnie odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż cebulka zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i rodzynki. Dusimy na średnim ogniu około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i tabasco.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu warstwami na przemian z sosem. Tak przygotowane śledzie wkładamy do lodówki co najmniej na 24 godziny.
Notes
- śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach
- śledzie można przechowywać w lodówce około 2 tygodni
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-sultansku/