Wegańskie ziemniaki nadziewane farszem paprykowym z fasolą i rukolą
Składniki
- 2 szt ziemniak
- 1 łyżka czerwonej fasoli z puszki
- pół szt cebula czerwona
- pół szt papryka czerwona
- 1 łyżka płatki drożdżowe
- 1 łyżka jogurt sojowy
- pół ząbków czosnek
- 1 szczpyta gałki muszkatałowej
- pół łyżeczek soli
- 0.33 łyżeczki pieprz
- 1 garść rukola
- 4 łyżki jogurt sojowy
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy i kroimy na pół. Delikatnie wydrążamy środek (ale nie cały) i przekładamy do miseczki. Paprykę, cebulę drobno kroimy i dusimy na patelni. Następnie dodajemy do miseczki z ziemniakami i blendujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy płatki drożdżowe, fasolę i drobno pokrojonąrukolę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i nadziewamy ziemniaki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy okolo 10-15minut
Czosnek ścieramy na tarcę i dodajemy do jogurtu. Dokładnie mieszamy i polewamy ziemniaki