Śledzie ze śliwką
Składniki
- 10 matiasów
- 10 śliwek kalifornijskich
- 2 pomarańcze
- 300 ml oleju lnianego
Przygotowanie:
Krok 1
Matiasy odmaczamy przynajmniej 2 godziny: kilkukrotnie zmieniając wodę, lub odmaczamy w mleku - każda z form jest dopuszczalna. Odmoczone matiasy przekrajamy w połowie wysokości, ponieważ chcemy, aby nasze koreczki były zgrabne i nie za wysokie. Jeśli filety są bardzo grube dla łatwiejszego ich zawijania można je trochę ściąć na wysokości.
Krok 2
Pomarańcze, najpierw dokładnie myjemy, później sparzamy wrzątkiem. Zesterem ścinamy skórkę z dwóch pomarańczy. Później obydwie pomarańcze filetujemy, tj ścinamy biały miąższ, pozbywamy się wszystkich białych części, pozostawiając tylko soczyste filety z owocu. Suszone śliwki kalifornijskie kroimy na pół.
Krok 3
Na filet matiasa kładziemy połowę suszonej śliwki kalifornijskiej, filet z pomarańczy oraz kilka nitek skórki z pomarańczy. Całość zawijamy w koreczek, przekłuwamy wykałaczką. Tak przygotowane koreczki umieszczamy w głębokim naczyniu i zalewamy olejem lnianym do momentu pokrycia wszystkich koreczków. Koreczki najlepiej odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Smacznego!