Tapas ze szparagami
Składniki
- 1 bagietka pszenna
- 10 plastrów szynki serrano
- 0.5 pęczka zielonych szparagów
- 0.5 główki czosnku
- 4 łyżki oliwy ¨Baena¨
- sól do smaku
- pieprz biały do smaku
- oregano do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie kroimy w cienkie plasterki – razem z główkami. Następnie siekamy drobno czosnek i dodajemy go do szparagów. Do tak pokrojonych warzyw wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i odstawiamy na min. godzinę.
Krok 2
Po tym czasie kroimy bagietkę w kromki i smarujemy je delikatnie oliwą ( przyda się do tego pędzelek ) . Na rozgrzanej patelni podsmażamy nasze szparagi z czosnkiem. Zaś bagietkę opiekamy – najlepiej na grillu bądź patelni grillowej.
Krok 3
Teraz zostało nam już tylko złożenie naszego tapas. Na ciepłą, chrupiącą bagietkę układamy plastry szynki serrano, a następnie ciepłe i pachnące czosnkiem szparagi.