Spanakopita z pokrzywą
Składniki
- 1 opakowanie ciasta filo
- 200 g młodych listków pokrzywy
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie sera feta (250 g)
- 1 szt jajko
- 50 g masła
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Krok 1
Młode liście pokrzyw delikatnie zblanszować, następnie odsączyć i dość drobno posiekać. Przełożyć do miski razem z fetą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami. Wymieszać razem tak, by powstała jednolita masa. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać kilka łyżek śmietany.
Krok 2
Masło stopić i smarować nim płaty ciasta filo - jedną warstwę powinny tworzyć 4 płaty ciasta. Tak przygotowane ciasto przeciąć na dwie części - powstaną dwa wąskie prostokąty. Na każdy z nich nałożyć nadzienie z pokrzyw i zwinąć w rulon, jak roladę. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy zwijając na kształt ślimaka. Posmarować z wierzchu stopionym masłem i przełożyć do piekarnika nagrzanego to temperatury 200 stopni. Piec ok. 35-40 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.