Pieczarki zapiekane z suszonymi pomidorami, kaparami i kaszą kuskus
Składniki
- 500 g pieczarki szarej
- 200 g razowej lub normalnej kaszy kus kus
- 10 szt suszonych pomidorów
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki natki pietruszki
- 4 łyżki startego żółtego
- 8 łyżeczek klarowanego masła lub normalnego
Przygotowanie:
Krok 1
Pieczarki myjemy i oddzielamy kapelusze od ogonków. Ogonki miksujemy w blenderze razem z suszonymi pomidorami. Do masy dodajemy kapary. Całość solimy, pieprzymy i dodajemy natkę pietruszki.
Krok 2
Kapelusze obieramy z zewnętrznej powłoki. Pieczarka szara bardzo łatwo się obiera, delikatnie skórka schodzi pod palcami.
Krok 3
Kaszę kus kus wsypujemy do garnka i zalewamy przegotowaną gorącą wodę w proporcji pół na pół i odstawiamy. Solimy odrobinę i dodajemy połowę masła ghee (klarowanego). Po 5 minutach kasza jest gotowa.
Mieszamy kaszę z masą pieczarkowo - pomidorową.
Masę wkładamy do kapeluszy i wsadzamy do piekarnika na mniej więcej pół godzinki. Na kapelusze kładziemy po pół łyżeczki masła klarowanego Jak widzimy, że pieczarki są już gotowe posypujemy je żółtym serem i trzymamy w piekarniku do rozpuszczenia sera.
Gotowe!!