Stripsy kalafiorowe
Składniki
- 1 średni kalafior *
- 3 duże jajka
- ½ szklanki sera cheddar
- 2 łyżki grana padano **
- ½ szklanki sera Red Leicester
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz czarny i sól
- Dodatkowo:
- 3 łyżki sera cheddar
- 3 łyżki sera Red Leicester
Przygotowanie:
Krok 1
Kalafior dzielimy na różyczki. Przy pomocy malaksera, porcjami mielimy kalafiora. Powstanie nam coś w rodzaju sypkiej, ziarnistej kaszy. Tak przygotowany kalafior przekładamy do miski. Mikrofalówkę ustawiamy na największą moc grzania, wstawiamy masę kalafiorową i podgrzewamy około 10 minut. Kalafior w tym czasie zmięknie, a woda odparuje.
Do przestudzonej masy kalafiorowej dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i starte sery. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wykładamy na papier do pieczenia, formując prostokątny kształt. Ja upiekłam w prostokątnej formie do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220\'C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy pozostałym, startym serem i pieczemy kolejne 5 minut, aż ser się roztopi.
* po zmieleniu powinniśmy uzyskać 4 szklanki kalafiora. Jeżeli mamy mniej, należy zmniejszyć ilość jajek. Gotowa masa kalafiorowa powinna być dość mokra, zwarta, ale nie płynna
** można zastąpić parmezanem
Notes
- do przystawki świetnie pasuje sos pomidorowy marinara
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/kalafiorowe-stripsy/