tort buraka
Składniki
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki lnu mielonego
- 3 szt jaj
- 1 szt cebuli
- 4 szt ugotowanych buraków
- 1 garść drobno startego sera koziego
- 100 g wędzonego łososia
- 1 pęczek koperku
- tymianek
- pieprz
- sól
- oliwa
- kilka różyczek brokułu
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni Celsjusza.
Kaszę gotuję ze szczyptą soli. Cebulę drobno siekam. Rozgrzewam olej i podsmażam cebulę. Dodaję kaszę. Podsmażam chwilę i odstawiam. Jajo rozkłócam z lnem, solą i pieprzem. Mieszam z kaszą. Wykładam do tortownicy pierwszą warstwę tortu. Wkładam do piekarnika.
Krok 2
W tym czasie trę ugotowane buraki /poszłam na łatwiznę - maszynkowo/. Rozgrzewam na patelni olej. Smażę chwilę buraki z solą i pieprzem. Dodaję tymianek. Mieszam z kozim serem. Wyjmuję z piekarnika tort, nakładam warstwę burakową i chwilę zapiekam.
Krok 3
W czasie zapiekania szykuję plastry łososia i brokuł. Brokuł podgrzewam we wrzątku przez kilka minut. Po około 10 minutach układam rybę. Zapiekam 5 minut. W tym czasie rozgrzewam na patelni olej. W silikonowej formie przygotowuję jaja. Podsmażam z jednej strony, odwracam. Pieprzę je, solę i posypuję koperkiem. Wyjmuję tort. Układam brokuł. Solę i pieprzę delikatnie. Zapiekam jeszcze 5-7 minut. Na środek układam podsmażone jaja. Na zwisienkowanie tortu jeszcze trochę koperku.