Rolada
Składniki
- 3 kg boczku
- 1.5 kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kromka chleba
- czosnek
- majeranek
- peklosól
- pieprz
- czerwona papryka
- deelikat do mięs
Przygotowanie:
Krok 1
Surowy boczek przekroić na dwa płaty. Natrzeć peklosolą i odstawić w chłodne miejsce na około 2 dni. Mięsa (0,70 dag karkówki, 0,40-0,50 dag dziczyzny, 0,20 dag indyka) oczyścić i zmielić w maszynce. Dodać również zmieloną wcześniej namoczoną kromkę chleba. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Do mięsa mielonego dodać zeszkloną cebulę, drobno posiekany czosnek, jajka i przyprawy. Wymieszać. Płaty boczku również lekko posypać przyprawami i lekko rozbić tłuczkiem. Nałożyć farsz mięsny i zrolować, aby powstały ładne i zgrabne rolady. Każdą roladę obwiązać nicią spożywczą. Rolady wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 1,5-2 godzin. Najpierw na 160 C. Pod koniec pieczenia temperaturę zwiększyć na 180 C. Na 10 minut przed końcem pieczenia rolady, posypać mieszanką przypraw wg gustu (ja użyłam kolorowego pieprzy, czerwonej papryki i majeranku).