Tarta z kiełbasą i brukselką
Składniki
- 300 g świeżego ciasta francuskiego
- 20 małych brukselek
- kawałek ulubionej kiełbasy
- 1 duża czerwona cebula
- parę liści natki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1
Brukselkę myjemy i gotujemy około 5 minut, musi być jędrna i lekko twarda. Większe kawałki kroimy na pół. Cebulę kroimy w grube piórka, smażymy dosłownie minutę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto dzielimy na dwie części, nakładamy na nie cebulę, brukselki i pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę, solimy. Pamiętajcie żeby zostawić wolny rant, żeby ciasto miało możliwość po bokach wyrosnąć. Tartę pieczemy około 20 minut, do zrumienienia. Przed podaniem posypujemy ją natką i świeżo zmielonym pieprzem.