Tartaletki z botwinką i szynką serrano
Składniki
ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g schłodzonego masła
- 1 żółtko
- bardzo zimna woda
farsz
- 1 pęczek młodej botwinki
- 100 g szynki serrano
- szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 50 ml czerwonego wina Ribera del Duero
- oliwa z oliwek Baena
- płatki migdałów do posypania
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Zagnieść mąkę z pokrojonym na kawałki masłem. Powinny powstać duże ,okruchy’. Dodać żółtko i tyle wody, aby składniki się połączyły. Zagniatać ciasto aż będzie gładkie. Włożyć je do lodówki na pół godziny.
Krok 2
Natłuścić formę do pieczenia babeczek. Piekarnik nagrzać do 180n st. C. Z ciasta wycinać koła, wkładać je do formy na babeczki. Dno nakłuć widelcem. Piec ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika.
Krok 3
Botwinkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki. Szynkę, szalotkę i czosnek pokroić w kostkę. Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy, wrzucić szalotkę i czosnek. Zeszklić. Dodać szynkę, podsmażyć. Dodać botwinkę i wlać wino. Dusić aż wino się zredukuje. Dodać sól i pieprz. Farszem wypełnić tartaletki. Posypać płatkami migdałów. Zapiec w piekarniku.