Drożdżowiec z pieczarkami
Składniki
ciasto
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka śmietany
- 0.33 margaryny
- 50 g drożdży
- jajko
- sól
- 0.5 łyżeczki cukru
farsz
- 7 pieczarek
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka śmietany
- 0.33 szklanki wody
- sól
- pieprz
- jajko
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Przygotowanie:
Krok 1
Do przygotowania ciasta potrzebujemy szklanej miski lub jakiegoś żaroodpornego, wysokiego naczynia. Wsypujemy całą mąkę. Dodajemy pokruszone drożdże, jajko, sól oraz śmietanę 18%(ilość zależy od rodzaju mąki). Wszystko zagniatamy. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę. Nagrzewamy piekarnik przez 2-3 minuty. Wyłączamy go i umieszczamy w miskę z ciastem. Dzięki temu nie musimy długo czekać, aż wyrośnie.
Krok 2
Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy około 1/3 szklanki wody. Dusimy przez chwilę doprawiając solą oraz pieprzem. Zagęszczamy mąką i zaprawiamy śmietaną.
Krok 3
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę i wakujemy na kształt owalu. Przecinamy go wzdłuż. Na środku wycinamy po dwa paski z każdej połowy ciast. Z pozostałych części wycinamy po kilka trójkątów jak na rogaliki.
Krok 4
Okrągłą tortownicę (o średnicy 21 cm) smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę farszu i rozprowadzamy po powierzchni. Trójkąty zwijamy od szerszej strony do węższej, trzymając się równo jednego brzegu. W końcowym efekcie powinniśmy otrzymać jakby połowę rogalika.
Krok 5
Układamy je grubszym końcem do brzegu tortownicy. Na koniec zwijamy paski w ruloniki i układamy je na środku.
Krok 6
Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem bądź samym żółtkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. Z podanej ilości składników powinny wyjść dwie porcje.