Drożdżowiec z pieczarkami

Dodany przez: sammakko (więcej moich przepisów)

Drożdżowiec z pieczarkami to pyszne paszteciki podane w nieco innej formie. Doskonały farsz z pieczarek jest tajemnicą całego dania. Drożdżowiec z pieczarkami wspaniale wkomponuje się w wigilijne menu.
Obejrzane: 473
Porcje: 2
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

ciasto

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 0.33 margaryny
  • 50 g drożdży
  • jajko
  • sól
  • 0.5 łyżeczki cukru

farsz

  • 7 pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 0.33 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do przygotowania ciasta potrzebujemy szklanej miski lub jakiegoś żaroodpornego, wysokiego naczynia. Wsypujemy całą mąkę. Dodajemy pokruszone drożdże, jajko, sól oraz śmietanę 18%(ilość zależy od rodzaju mąki). Wszystko zagniatamy. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę. Nagrzewamy piekarnik przez 2-3 minuty. Wyłączamy go i umieszczamy w miskę z ciastem. Dzięki temu nie musimy długo czekać, aż wyrośnie.

Krok 2

Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy około 1/3 szklanki wody. Dusimy przez chwilę doprawiając solą oraz pieprzem. Zagęszczamy mąką i zaprawiamy śmietaną.

Krok 3

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę i wakujemy na kształt owalu. Przecinamy go wzdłuż. Na środku wycinamy po dwa paski z każdej połowy ciast. Z pozostałych części wycinamy po kilka trójkątów jak na rogaliki.

Krok 4

Okrągłą tortownicę (o średnicy 21 cm) smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę farszu i rozprowadzamy po powierzchni. Trójkąty zwijamy od szerszej strony do węższej, trzymając się równo jednego brzegu. W końcowym efekcie powinniśmy otrzymać jakby połowę rogalika.

Krok 5

Układamy je grubszym końcem do brzegu tortownicy. Na koniec zwijamy paski w ruloniki i układamy je na środku.

Krok 6

Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem bądź samym żółtkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. Z podanej ilości składników powinny wyjść dwie porcje.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×