Zielone curry z kurczakiem
Składniki
- 40 dkg piersi z kurczaka
- 1 puszka pędy z bambusa, paski
- 2 łyżki pasty zielone curry
- 1 łyżka siekanego imbiru
- 1 puszka mleczka kokosowego 400ml
- 0.75 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- 6 liście kaffiru( liście z drzewa limonkowego)
- 1 papryczka chilli
- 0.25 czerwonej papryki
- 1 łyżka trawy cytyrnowej
- 3 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki świeżej kolendry
- 1 łyżka olej kokosowy
- kilka listków bazyli tajskiej
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzewamy olej w woku dodajemy pastę curry, przesmażamy ją ok 1 min. Dodajemy pociętą trawę cytrynową, pokrojone w paski liście kaffiru, posiekany imbir, przesmażany kolejną minutę.
Krok 2
Dodajemy kurczaka pokrojonego w kawałki, podsmażamy ok 3-4 min, dodajemy pędy z bambusa, pokrojoną papryczke chilli oraz czerwoną paprykę, pokrojoną w słupki. Dodajemy sos rybny.
Krok 3
Po kolejnych 5 min zalewamy wszystko puszką mleka kokosowego oraz śmietanką. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia, na końcu dodajemy świeżą posiekaną kolendrę.
Gotowe