Wędzony łosoś

Dodany przez: pablo (więcej moich przepisów)

Wędzony łosoś - przepis.
Obejrzane: 2913
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 szt łosoś
  • 5 kg drewno olchowe lub śliwy, jabłoni, gruszy
  • sól

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Witam, tym razem polecam wędzenie łososia :-)
Kupujemy piękną świeżą całą rybkę, następnie filetujemy tą piękność tak aby nie było w niej żadnej ości ;-) i dzielimy na kawałki. Teraz przyszedł czas na zrobienie solanki do ryby, dobieramy odpowiednie naczynie tak aby wszystkie kawałki ryby się mieściły. Do wody dodajemy tyle soli aby jajko surowe unosiło się 1cm na powierzchni. Do tak przygotowanej solanki dodajemy rybę i odstawiamy na około 2godz.
Po tym czasie możemy przystąpić do wędzenia. Wędzimy powoli około 1,5 -2 godzin zależy od temperatury.
Życzę smacznego :-)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×