Biała kiełbaska w szlafroczku
Składniki
- 8 szt białej, surowej kiełbasy
- 1 ciasto francuskie
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 żółtko jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotuj białe kiełbaski, ponakłuwane widelcem, w wodzie.
Ciasto francuskie rozmroź i porozcinaj je nożem na 8 równych części. Jeśli zajdzie taka potrzeba, delikatnie rozwałkuj ciasto na stole.
Pestki słonecznika upraż na gorącej patelni tak długo, aż się przyrumienią na brązowo. Nie trzymaj ich jednak za długo, bo mogą zgorzknieć!
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Krok 2
Kiełbaski wyjmij z wody, osusz i przekrój wzdłuż na 4 części. Każdą część połóż na kawałeczku ciasta, a następnie zawiń je w rulonik naokoło. Można dodać obok kiełbaski np.: plasterek sera żółtego lub pleśniowego, ogórka kiszonego albo inny ulubiony dodatek.
Posmaruj wierzch każdego rozbełtanym żółtkiem i posyp uprażonymi pestkami.
Krok 3
Przygotowane ruloniki ułóż na przykrytej papierem do pieczenia blasze i zapiekaj przez 15 min.
Podawaj z surówką lub bez dodatków jako samodzielny posiłek.