Bruschetta z ziemniakami
Składniki
Mus ze słodkich ziemniaków
- 3 ziemniaki
- 6 łyżek mleka
- 4 łyżeczki masła
- sól morska
- pieprz
Mus z koziego sera
- 120 g miękkiego koziego sera
- 2 łyżeczki mleka
- 0.5 szklanki śmietany kremówki 36%
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek bazylii
- 1 opakowanie chleba
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki obrać i pokroić w 1 cm kawałki. W małym rondelku ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez 15 minut lub do momentu, aż będą miękkie. Po ugotowaniu dobrze odsączyć na durszlaku. Gorące ziemniaki zmieszać z mlekiem oraz masłem i zmiksować na gładkie puree. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
Przy użyciu miksera ubijamy śmietanę na sztywny krem. Odstawiamy na bok.
W osobnej misce mieszamy ser kozi i mleko, aż ser zmięknie. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Delikatnie mieszamy, najlepiej ręcznie, z bitą śmietaną.
Krok 3
Przed podaniem mus należy schłodzić. Układać naprzemiennie na chrupkim chlebie lub krakersach. Ozdobić bazylią.