Tagliatelle z cukinii z kus kusem i miętą
Składniki
- 1 szt cukinii
- 200 g kus kusa
- 1 pęczek mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- skórka z limonki, sparzona
- 1 ząbek czosnku
- garść pokruszonych orzechów brazylijskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinię cienko kroimy wzdłuż, albo używamy do tego obieraka takiego jak do szparagów.
Paski kroimy wzdłuż na pół, po to by były mniejsze.
Krok 2
Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy posiekany drobno czosnek, wrzucamy paski cukinii, pieprzymy, a na końcu solimy. Smażymy do momentu, aż cukinia będzie prawie miękka.
Krok 3
Posoloną kaszę kus kus zalewamy wrzątkiem. Poziom wody ma być większy o ok. 1 cm niż kaszy. Odstawiamy na ok. 15 min.
Krok 4
2 łyżki oliwy, łyżkę kremu balsamicznego, skórkę z limonki, sól i pieprz mieszamy ze sobą, dodajemy do kaszy. Dodajemy posiekane listki mięty, możemy chwilę wszystko podgrzać na patelni.
Krok 5
Na talerzu układamy tagliatelle z cukinii, a na to kaszę kus kus, posypujemy orzechami