ciepła sałatka z kaszy gryczanej
Składniki
sos:
- 1 nieduża cebula pokrojona w drobną kostkę
- 4-6 łyżek octu winnego
- 3 łyżki tłuszczu ze smażenia boczku
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- 1 czubata łyżek musztardy francuskiej
- 1 łyżka majeranku
- 1 szczpyta soli i pieprzu
sałatka
- 2 szklanki ugotowanej palonej kaszy gryczanej
- 20 dkg surowego boczku wędzonego
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 4 ogórki kiszone drobno posiekane
- 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotowaną kaszę trzymaj w cieple w trakcie przygotowywania sałatki.
Krok 2
Pokrojoną cebulę zalej octem winnym i odstaw na 10-15 minut.
Krok 3
Wędzony boczek pokrój w cienkie paseczki 1x2-3 cm. Smaż je powoli, aż wytopi się z tłuszcz, a one będą zrumienione. Wyjmij je z tłuszczu, który zachowaj do zrobienia sosu.
Krok 4
Zamarynowaną cebulę razem z octem wymieszaj z pozostawionym tłuszczem, czosnkiem, musztardą i majerankiem, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Kaszę gryczaną wymieszaj z sosem, papryczką chili i częścią usmażonego boczku.
Krok 6
Jajka pokrój w ćwiartki. Jajkami i ogórkami obłóż wierzch sałatki. Po wszystkim posyp wysmażonym boczkiem.