Makaron z tuńczykiem w cytrynowych koszyczkach
Składniki
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżka sok z cytryny
- 250 g makaronu
- do smaku sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie
- 125 g puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbek czosnku
- 0.5 pęczka szczypiorek
- 8 cytryn
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę.
Krok 2
Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory. Mieszamy tak, aby powstał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min.
Krok 3
W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
Krok 4
Za pomocą nożyka wycinamy w cytrynach koszyczki, uwzględniając miejsce na rączkę.
Krok 5
Gotowe koszyczki wypełniamy sałatką i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.