Wiosenna sałatka ze szparagami i winegretem musztardowym
Składniki
Sałatka
- 500 g młodych ziemniaków
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 3 jajka na twardo
- 2 garście szpinaku sałatkowego
Winegret
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki wody
- 1.5 łyżeczki musztardy Dijon
- ocet balsamiczny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki winegretu mieszamy w szklance.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach na parze, aż będą miękkie. Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Szparagi gotujemy na parze przez 10 minut. Gdy przestygną kroimy na kawałki.
Ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Szpinak płuczemy, cykorię kroimy w paski.
W misce układamy wszystkie warzywa, jajka kroimy w ósemki. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i podajemy.