Kremowa sałatka grecka z kurczakiem
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 2 szklanki mocnego bulionu
- 300 g szparagów zielonych
- 300 g winogron ciemnych bezpestkowych
- 40 g płatków migdałów
- 2 duże cebule dymki
- 50 g szpinaku świeżego
- Sos:
- 250 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka świeżego koperku
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę i wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy około 5 minut, wyjmujemy z bulionu kurczaka i odstawiamy do wystudzenia. Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Gotowe odcedzamy i szybko umieszczamy w wodzie z lodem, by nie utraciły swojego koloru.
Do kurczaka dodajemy umyte winogrona, pokrojone na większe kawałki szparagi, szpinak i posiekany szczypiorek razem z cebulką.
Sos
Do jogurtu greckiego dodajemy mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, posiekany koper i pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie. Gotowy sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki migdałowe i chwilę prażymy. Gotową sałatkę posypujemy migdałami.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/kremowa-salatka-grecka-z-kurczakiem/