Sałatka z pieczonym kalafiorem.
Składniki
- 1 szt kalafior
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 8 łyżek wody
- 4 szt jajka
- 0.33 szt sałaty lodowej
- 5-6 kilka pomidorków koktajlowych
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta pieprzu
- 2 łyżki oleju z lnianki pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Pokrój główkę kalafiora na małe różyczki, opłucz w wodzie. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C, bez termoobiegu. Kalafior przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj kurkumę, oliwę z oliwek i wodę, wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Przykryj naczynie, umieść w piekarniku i piecz przez 40 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i jeszcze delikatnie piecz kalafior przez 10 minut.
Krok 2
Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki.
Krok 3
Kalafior połącz z sałatą, jajkiem i pomidorem. Skrop sałatkę oliwą z lnianki, dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj.