Prosta sałatka Eli z pęczaku
Składniki
sałatka
- 50 dkg kaszy pęczak
- 1 szt papryka czerwona
- 1 szt biały por
- 1 pęczek cebulki dymki-szczypior
- 2 szt duże wędzone udka z kurczaka
- do smaku sól
- do smaku pieprz
sos
- 2 szt sosy sałatkowe ziołowe
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek wody
Przygotowanie:
Krok 1
Pęczak ugotować w osolonej wodzie,odcedzić,przelać zimną wodą i odsączyć.
Krok 2
Mięso kurczaka oddzielić od skóry,kości i pokroić w kostkę.
Krok 3
Z umytej papryki usunąć szypułkę,nasiona i miąższ pokroić w słupki.
Krok 4
Pora umyć i pokroić w pół krążki.
Krok 5
Umytą dymkę posiekać.
Krok 6
Do słoika wlać olej i wodę,wsypać sosy sałtkowe,zakręcić,potrząsać aż wszystko się połączy i odstawić na 5 minut.
Krok 7
Do miski włożyć pęczak,paprykę,por,kurczaka,dymkę,przyprawić do smaku solą,pieprzem,dodać sos i wymieszać. Podawać po 15 minutach. Smacznego!