Sałatka farmerska
Składniki
- 1 kg ziemniaków baby potatoes
- 200 g kabanosów
- 250 g mrożonego zielonego groszku
- 2 średnie czerwone cebule
- 4 jajka
- 1 duży pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 mały pęczek koperku
- Sos:
- 150 g majonezu
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczka pieprzu białego
- ½ łyżeczki pieprzu kolorowego
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Pamiętajmy, aby ziemniaków nie rozgotować. Ugotowane ziemniaczki odcedzamy i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Jeżeli są dobrze wyszorowane, można pozostawić je w łupinkach.
Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy na twardo. Po ugotowaniu, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Groszek zielony gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy na pół, a następnie w cieniutkie piórka. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Kabanosy kroimy na 1/2 cm plasterki.
Sos
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą.
Przygotowane składniki układamy warstwowo w salaterce. Układamy warstwę ziemniaków, kabanosów, cebuli, rzodkiewki oraz układamy cząstki jajka. Polewamy sosem i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Tak postępujemy do wykorzystania wszystkich składników. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Wierzch sałatki dekorujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem i układamy ćwiartki jajek. Sałatkę podajemy w temperaturze pokojowej.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/salatka-farmerska/