Sałata z gotowanych buraków z makrelą i ziemniakami
Składniki
na sałatę
- 3 buraki
- 5 niewielkich ziemniaków
- 1 wędzona makrela
- 60 g rukoli
- 0.5 czerwonej cebuli
Sos
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki i buraki gotujemy, aż będą miękkie. Gdy wystygną – obieramy i kroimy w plastry ok. 0,5 cm. Rukolę myjemy, a cebulę kroimy na piórka. Z makreli starannie wyjmujemy ości i dzielimy na dosyć duże cząstki.
Przygotowujemy sos: do miseczki wyciskamy cytrynę dodajemy miód i oliwę. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na talerze wykładamy rukolę. Na nią pokrojone ziemniakami, buraki i cebulę. Na koniec dodajemy makrelę i polewamy sosem cytrynowo-miodowym.
Smacznego!
Krok 2
Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)