Sałatka truskawkowo – szparagowa
Składniki
- 1 pęczek sałaty rzymskiej
- 0.5 opakowania szpinaku
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 12 truskawek
- płatki migdałów
- 0.5 szklanki octu ryżowego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 0.5 szklanki cukru
- 0.5 łyżki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotuj szparagi na parze dodając odrobinę cukru i szczyptę soli. Następnie pozostaw od ostudzenia.
Krok 2
Upraż na patelni migdały (około 0.3 szklanki) z cukrem i pozostaw do ostudzenia.
Krok 3
Pokrój w plasterki truskawki.
Krok 4
Porwij sałatę rzymską na średnie kawałki.
Krok 5
Dresing: ocet,oliwę,sól,pieprz,cukier - wszystko razem wlej i wsyp do słoiczka. Zakręć i potrząsając wymieszaj do płynnej konsystencji.
Krok 6
Szpinak,sałatę rzymską, truskawki włóż do misy i delikatnie wymieszaj. Po wymieszaniu na górze umieść szparagi.
Krok 7
Dodaj na sałatkę wcześniej przygotowany dresing i posyp uprażonymi migdałami.
Krok 8
Podawaj sałatkę z pieczywem Wasa i smacznego!