Sałatka z soczewicy
Składniki
- 0.5 dyni
- 2 marchewki
- 2 pasternaki
- 2 buraki
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- liść laurowy
- główka radicchio
- 6 cebulek dymek
- natka pietruszki
- 2 pomarańcze
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Dynię (bez nasion) pokroić w kostkę. Marchewki, pasternaki i buraki obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w jednej warstwie na dużej blasze do pieczenia. Dodać nie obrany czosnek i pokropić oliwą. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Przykryć folią i piec przez 25 minut. Usunąć folię i piec ponownie przez 25 minut, aż warzywa będą miękkie i złote. Wycisnąć czosnek na warzywa.
Krok 2
W dużym garnku zalać soczewicę 6 szklankami wody. Dodać obrany czosnek, liść laurowy i sól. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 25 minut, aż soczewica zmięknie. Odcedzić i wyrzucić liść laurowy, czosnek zachować i rozgnieść.
Krok 3
Jedną pomarańczę obrać i pokroić w kostkę. Radicchio posiekać. Wymieszać soczewicę z pieczonymi warzywami z olejem. Zalać oliwą i wycisnąć sok z drugiej pomarańczy. Dodać radicchio i pokrojoną pomarańczę oraz doprawić solą i pieprzem. Udekorować posiekaną dymką i pietruszką.