Sałatka gyros warstwowa
Składniki
- 250 g filetu z kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy Gyros
- 1 opakowanie Majonezu Kętrzyńskiego
- 1 opakowanie ketchupu
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 1 puszka groszku zielonego
- 1 cebula
- 0.25 główki kapusty pekińskiej
- 5-7 ogórków konserwowych
Przygotowanie:
Krok 1
Podsmażyć na tłuszczu pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Kiedy mięsko się zrumieni, dodać pół opakowania przyprawy Gyros i wymieszać.
Krok 2
Ostudzone mięsko rozłożyć na dnie naczynia bądź miski, przykryć drobno posiekaną cebulką, na całości rozprowadzić majonez i dodać trochę ketchupu.
Krok 3
Na to rozkładamy warstwę drobno pokrojonych ogórków, a następnie przepłukaną i odsączoną fasolkę, znowu na całość rozprowadzamy majonez i trochę ketchupu, można posypać odrobiną przyprawy Gyros.
Krok 4
Następnie rozkładamy warstwę groszku zielonego, a na groszek kukurydzę, powtarzamy czynność rozprowadzenia majonezu i ketchupu, na wierzch sałatki układamy drobno pokrojoną kapustkę pekińską i dekorujemy kawałkami czerwonej papryki, kukurydzą, groszkiem...