Sałatka z bobem, roszponką i boczkiem
Składniki
- 300-350 g bobu
- 3-4 garści roszponki FIT&EASY
- 250 g wędzonego boczku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2-3 łyżek prażonych migdałów w płatkach
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do czasu aż będzie miękki, studzimy i obieramy ze skórki. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i smażymy, tak żeby był chrupki. Usmażony boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Szczypiorek drobno siekamy. Do dużej miski wrzucamy roszponkę, bób, boczek i szczypiorek. Z octu balsamicznego, oliwy truflowej i miodu przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a po wierzchu posypujemy uprażonymi migdałami w płatkach.