Bukiet sałat z serem i miętą
Składniki
- 1 mieszanki sałat (krucha, lodowa, rukola, czerwona)
- 150 g białego sera
- 250 g kabanosów lub frankfurterek
- 1 pęczek świeżej mięty
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0.5 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Posypać pokruszonym białym serem oraz pokrojonymi w ukośne kawałki kiełbaskami i miętą.
Krok 2
Oliwę zmieszać z octem jabłkowym, tymiankiem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku. Sosem polać sałatkę. Przed podaniem doprawić jeszcze całość świeżo zmieloną solą i pieprzem. Udekorować ziołami.