Sałatka z jamużu i brukselek z sosem miodowo – musztardowym
Składniki
- liście jarmużu
- 1 marchewka pomarańczowa
- 1 marchewka fioletowa
- brukselki
- kawałek korzenia topinambaru
- 2-3 łyżek prażonych pestek ze słonecznika
- kilka listków natki pietruszki
- szczypta soli
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 10 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta pieprzu
- TABASCO czosnkowe
Przygotowanie:
Krok 1
Wykonanie:
Musztardę i miód wymieszać z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Powoli dolewać olej, cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i dla nadania ostrości kilkoma kroplami TABASCO® z czosnkiem. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki. Brukselkę rozdzielamy na pojedyncze listki. Blanszujemy jarmuż i brukselkę w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Studzimy warzywa. Marchewki i topinambur obieramy. Przy pomocy obieraczki z marchewek ścinamy cienkie długie paski. Topinambur kroimy w bardzo cienkie płatki. Marchew i topinambur wrzucamy na kilka minut do wody z lodem, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Odcedzamy, lekko osuszamy i mieszamy razem z pozostałymi składnikami. Sałatkę polewamy sosem i obsypujemy obficie prażonymi pestkami słonecznika oraz drobno posiekaną natką pietruszki.