Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą
Składniki
- 0.5 szklanki suchego drobnego bulguru
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 pęczek bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mozzarella
- kilka żółtych pomidorków koktajlowych
- 1 czerwony pomidor
- 1 ogórek
- sok z cytryny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Bulgur wsypujemy do miski, zalewamy go gorącym bulionem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej na około centymetr. Bulgur przykrywamy i odstawiamy, aż płyn się całkowitego wchłonie.
Listki bazylii wkładamy do blednera, dolewamy 2 łyżki oliwy, sok z cytryny i blendujemy tak, żeby pozostały kawałki listków.
Krok 2
Ogórek obieramy i kroimy w kostkę, czerwonego pomidora też kroimy w kostkę.Gdy kuskus będzie zimny wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z bazylii, pokrojoną w kostkę mozzarellę, ogórek, pomidora i żółte pomidorki przekrojone na pół. Przyprawiamy, dodajemy pozostałą oliwę i dokładnie mieszamy.