Sałatka z sałatą lodową, dzikim ryżem, wędzonym twarogiem, białą rzodkwią i pomarańczą
Składniki
- 4 liście salaty lodowej
- 50 g dzikiego ryżu
- 60 g wędzonego twarogu
- 100 g białej rzodkwi
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól. pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Do gotującej się, posolonej wody wsypać ryż i gotować około 40 minut.
Krok 2
W tym czasie umyć liście sałaty, porwać na drobne kawałki i ułożyć na dnie talerza/miski.
Krok 3
Umyć białą rzodkiew i pomarańczę. Rzodkiew pokroić w plasterki; pomarańczę - w kosteczkę i wymieszać w osobnej misce.
Krok 4
Gotowy ryż odcedzić i dodać do rzodkwi i pomarańczy; odrobinę posolić i popieprzyć do smaku, dodać łyżkę soku z cytryny i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na sałatę lodową.
Krok 5
Wędzony twaróg rozdrobnić za pomocą widelca i posypać po reszcie składników.