Sałatka z grillowanym kurczakiem i odrobiną marchewkowej pikanterii.
Składniki
Sałatka
- 200 g fileta z kurczaka
- 1 szt cukinia
- 2 szt pomidor
- 2 szt ogórek gruntowy
- 100 g świeży szpinak
- 1 szt ząbek czosnku
- 1 łyżka masło
- 1 szt paczka chipsów CRISPY NATURAL Marchew na ostro
Marynata i Sos
- 4 łyżki ciemny sos sojowy
- 1 łyżka olej
- sól
- pieprz
- 1 szt sos - limonka
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Kurczaka kroimy w kawałki i umieszczamy w marynacie na co najmniej pół godziny (mięso marynujemy w lodówce).
Krok 2
Szpinak myjemy, kilka listków zostawiamy do ozdoby, a resztę przekładamy do garnka, dodajemy masło, przeciśnięty czosnek i gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż szpinak zmięknie. Warzywa kroimy w kawałki.
Krok 3
Cukinię grillujemy na patelni. To samo robimy z kurczakiem. Na talerz wykładamy szpinak, układamy na nim kurczaka, warzywa umieszczamy obok.
Krok 4
. Z limonki wyciskamy sok i z połowy ścieramy skórkę, dodajemy sól, pieprz oraz oliwę i tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Całość przyozdabiamy listkami szpinaku. Na sam koniec posypujemy pokruszonymi chipsami CRISPY NATURAL Marchew na ostro.