Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji
Składniki
- 6 liści sałaty dębolistnej
- 200 g groszku cukrowego
- 150 g bobu
- 80 g sera typu bałkańskiego
- 12 jadalnych kwiatów nasturcji
- 0.33 szklanki oliwy z oliwek
- ocet winny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- zmielone płatki chili
Przygotowanie:
Krok 1
Groszek i bób płuczemy. Z groszku odcinamy końcówki i następnie warzywa wkładamy do parownika i parujemy przez około 10 minut. Gdy bób lekko przestygnie obieramy go z łupinek. Sałatę dokładnie płuczemy i osuszamy.
Na talerzu układamy liście sałaty, a na nich groszek cukrowy, bób, pokrojony w kostkę ser i układamy kwiaty nasturcji.
Całość polewamy oliwą, skrapiamy winnym octem i posypujemy przyprawami.