Orientalna sałatka z brokułów z marchewką i sezamem
Składniki
Orientalna sałatka z brokułów z marchewką i sezamem
- 2 szt brokułów
- 1 pęczek świeżej kolendry, posiekanej
- 2 średnie marchewki
- 2 źdźbła grubego szczypioru lub 2 cienkie dymki, posiekane
- 0.25 szklanki ziaren sezamu i słonecznika, uprażonych na suchej patelni
- 0.5 szklanki suszonej żurawiny
Sos
- 0.33 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 0.25 szklanki octu ryżowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżeczki sosu sojowego
Przygotowanie:
Krok 1
Brokuły umyć, odciąć i pokroić łodygi, koronę podzielić na różyczki. Blanszować 3 min we wrzątku, lub krótko obgotować na parze, następnie zahartować pod zimną wodą. Powinny lekko zmięknąć, ale pozostać chrupiące.
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Jeśli ktoś posiada szatkownicę, to znacznie ułatwi zadanie. Dobrze sprawdzi się też specjalny nożyk przeznaczony do skrawania skórki z cytryny.
Składniki sosu połączyć, następnie dobrze wymieszać z resztą ingrediencji. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny, by smaki miały czas dobrze się “przegryźć”. Przed podaniem wyjąć i zaczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową.