Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonymi marchewkami
Składniki
- pół szklanki kaszy jaglanej
- duża garść rukoli
- 2 średnie marchewki
- 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika
- garść sera Bursztyn (lub innego długodojrzewającego)
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- sok z połowy cytryny
- sól
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1
Marchewki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze i cieńsze "frytki", skrapiamy olejem i pieczemy w 180 stopniach do miękkości i zrumienienia. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, gotujemy (ja gotowałam około 12-15 minut) i studzimy - musi być miękka, ale nie rozpadająca się. Upieczone marchewki mieszamy z kaszą, rukolą, startym na grubych oczkach serem, słonecznikiem. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą.