Sałatka ze szparagami i różowym sosem truskawkowym
Składniki
SAŁATKA
- 10 szt białych szparagów
- 12 szt strąków zielonego groszku
- 1 pęczek młodego szpinaku
- 1 łyżeczka masła albo oliwy
- do smaku - odrobina cukru, soli i pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki listków koperku
SOS
- 1 łyżeczka oleju albo oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki wody
- 4 - 5 szt truskawek
- do smaku - miód, pieprz mielony, troszkę koperku
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki sosu zmiksowałam w pojemniku blendera na gęsty sos - najpierw zmieszałam składniki płynne a truskawki dodałam na koniec - doprawiłam do smaku.
Krok 2
Szparagów nie obierałam bo były młode i cienkie - umyłam je, ucięłam mniej więcej w połowie wysokości - wykorzystałam tylko górne części a dolne będą na zupę. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Strączki groszku też umyłam, odcięłam końcówki i sprawdziłam czy brzegi nie mają łykowatych włókien - nadają się tylko młodziutkie strączki. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam groszek i szparagi, oprószyłam szczyptą cukru, wlałam 3 łyżki wody i dusiłam może 3 minuty.
Krok 3
Szpinak opłukałam i osuszyłam, wyłożyłam na talerz, dodałam jeszcze ciepłe szparagi i strączki. Całość polałam sosem truskawkowym i posypałam koperkiem.