Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i wołowiną
Składniki
Sałatka
- 500 g wołowiny na pieczeń
- 220 g soczewicy zielonej
- 4 duże marchewki
- 2 szt pietruszki
- 6 szt średnich buraków
- 1 cebula
- 200 g białej kapusty
- 1 por
- 1 mały kawałek selera
- sól
- pieprz
- kilka liści laurowych Galeo
- 1 opakowanie tymianku Galeo
- 2 łyżki przyprawy do mięsa duszonego Galeo
- 2 łyżki majeranku Galeo
- 1 opakowanie ziół prowansalskich Galeo
- kilka ziela angielskiego Galeo
- natka pietruszki do dekoracji
- olej
- 2 łyżki oregano Galeo
Sos do sałatki
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 6 łyżek musztardy
- 6 łyżek płynnego miodu
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżeczki tymianku Galeo
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Wołowinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie oprószamy ją solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa duszonego Galeo, a dodatkowo tymiankiem, oregano, majerankiem i ziołami prowansalskimi, dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie i obkładamy pokrojoną w plasterki cebulą. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 2 godziny, po tym czasie przekładamy je do rękawa do pieczenia i układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 40 minut. Upieczoną i ostudzoną wołowinę kroimy na małe cienkie plasterki.
Krok 2
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie około 15-20 minut, aż będzie miękka.
Krok 3
Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w grubsze słupki. Skrapiamy je olejem i oprószamy solą, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut, tak aby warzywa nie były zbyt przesuszone.
Krok 4
Buraki obieramy ze skóry i kroimy w grube plastry, skrapiamy je olejem i posypujemy solą, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane buraki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut.
Krok 5
Kapustę szatkujemy na małe paseczki.
Krok 6
Pora kroimy w podłużne paseczki i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie lekko brązowy.
Krok 7
Przygotowujemy sos do sałatki: mieszamy 6 łyżek octu balsamicznego, 6 łyżek musztardy,6 łyżek płynnego miodu, 8 łyżek oleju i 2 łyżeczki tymianku i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 8
W misce łączymy wystudzoną soczewicę, plasterki upieczonej wołowiny, upieczone warzywa (marchewkę, selera, pietruszkę, buraki), usmażonego pora oraz poszatkowaną kapustę i sos i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dekorujemy posiekaną natką pietruszki.